Het effect van eiwitrijke voeding op de metabole gezondheid en het energieverbruik

Het effect van eiwitrijke voeding op de metabole gezondheid en het energieverbruik

Overgewicht en obesitas komen wereldwijd steeds meer voor en zijn meestal een risico voor de gezondheid van degene die het betreft. Ook in de huidige COVID-19 pandemie lijkt overgewicht een van de factoren te zijn die het risico op een ernstiger verloop van deze ziekte vergroot [1].

Gewicht verliezen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Minder eten en meer bewegen is lang niet altijd voldoende voor het krijgen en vooral ook behouden van een gezond gewicht. Wellicht is het dus interessanter om te kijken naar de verhouding macronutriënten die iemand eet en het effect daarvan op het metabole evenwicht en daarmee op het gewicht. En dat is precies wat onderzoekers van onder andere de Universiteit van Alberta (Canada) [2] hebben gedaan.

 

Het effect van meer eiwitten in het menu

 In het onderzoek is gekeken naar het effect van meer eiwitten in het menu. Van een menu dat voor een groter deel uit eiwitten bestaat is namelijk al langer bekend, dat dit zorgt voor een groter gevoel van verzadiging, een toename van het energieverbruik (de energy expenditure) en het behouden of toe laten nemen van de vetvrije massa in het lichaam. Deze factoren dragen bij aan het krijgen en behouden van een gezond gewicht [3].

 

Het onderzoek

 De onderzoekers hebben een groep van 43 gezonde volwassenen (bestaande uit 19 vrouwen en 24 mannen), zonder overgewicht, onderverdeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg een, wat men noemt, ‘total diet replacement product’ (TDR) dat in verhouding veel eiwitten bevatte. De andere groep kreeg een controledieet.

Een TDR is een complete nutritionele voedingsformule dat het volledige dieet voor een bepaalde periode vervangt. Men neemt dus niets anders dan dit product. In het onderzoek bestond de TDR voor 35% uit koolhydraten, 40% uit eiwitten en 25% uit vetten. Het controledieet bestond uit 55% koolhydraten, 15% eiwitten en 30% vetten en was daarmee vergelijkbaar aan het standaard Noord-Amerikaanse dieet. De hoeveelheid calorieën in de beide groepen was gelijk.

De uitkomsten van het onderzoeken laten zien, dat er bij de deelnemers die het TDR product kregen sprake was van een toename van het energieverbruik en van de oxidatie van vetten en eiwitten. Ook was er sprake van een negatieve vetbalans. Dit betekent dat er meer vetten werden verbrand om (kennelijk) meer energie uit te maken. De onderzoekers concludeerden dan ook dat een dergelijk hoog eiwit dieet, althans in ieder geval in de vorm van het gebruikte TDR product, het lichaam zou kunnen stimuleren om gewicht te verliezen.

 

Kennis in de praktijk

 In de praktijk komt u waarschijnlijk regelmatig cliënten met overgewicht tegen. Mogelijk hebben deze mensen al van alles geprobeerd om af te vallen en is dat niet op een blijvende manier gelukt. Het kijken naar de verhouding tussen de verschillende macronutriënten en daarin aanpassingen aanbrengen, kan dan een zinvolle interventie zijn die kan leiden tot een blijvend en gezond metabool evenwicht en gewicht.

 

Bronnen

[1]        https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/20672/het-coronavirus-leptine-

en-resveratrol-hoe-werkt-het

[2]        Oliveira CLP, Boulé NG, Sharma AM, Elliott SA, Siervo M, Ghosh S, Berg A, Prado CM. A

high-protein total diet replacement increases energy expenditure and leads to negative fat

balance in healthy, normal-weight adults. Am J Clin Nutr, 2020 DOI: 10.1093/ajcn/nqaa283

[3]        Drummen M, Tischman L, Gatta-Cherifi B, Adam T, Westerterp-Plantenga M. Dietary

protein and energy balance in relation tot obesity and co-morbidities. Front Endocrinol. 2018;9(443):443.

4   Bron: Bonusan