De mens achter Epidaurus

Ik ben Alie Heidema en jaren geleden begonnen als onderwijzeres in het basisonderwijs. In al die jaren kreeg ik steeds meer kinderen in de klas waar “iets mee was” “niet goed in hun vel zaten” “wiebelig” etc. Dit heeft mij mede gemotiveerd om de oorzaken van diverse “probleemkinderen” te willen achterhalen. Uit de literatuur bleek mij al snel dat voeding een belangrijke rol speelde bij dit soort processen. Anders gezegd: Voeding moet een belangrijke pijler zijn van de gezondheid! Deze wetenschap heeft er toe geleid dat ik het zodanig serieus ben gaan nemen dat ik in deze richting een studie ben begonnen.

 

  • De studie Orthomoleculaire Geneeskunde was mij op het lijf geschreven. De Geneeskunde die door Linus Pauling (tweevoudig Nobelprijs winnaar) werd omschreven als: de geneeskunde die zich richt op het behouden van gezondheid en op de behandeling van ziekten door te onderzoeken welke lichaamseigen stoffen (vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten) er nodig zijn om je lichaam gezond te houden of weer gezond te krijgen. Ook na jarenlange ervaring met mensen en kinderen viel ik van de ene in de andere verbazing en heb me dikwijls afgevraagd, waarom ik dit niet eerder heb geweten. Zo kwam na alle organen, stoffen, immuniteit en ziektebeelden ook de psyche aan de orde.
  • PNI toont aan dat al onze organen, orgaansystemen en ook onze psyche op biochemisch niveau voortdurend met elkaar communiceren en zodoende nauw samenwerken aan een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Dit evenwicht betekent gezondheid en welbevinden van het geheel.

Ziekte heeft altijd met een verstoring van dit evenwicht te maken. Genezing dus met herstel van dit evenwicht. Bestrijding van symptomen (aspirientje tegen de hoofdpijn of magnesium tegen obstipatie) ligt binnen het PNI model dus ook niet voor de hand maar is waarschijnlijk wel de verklaring voor het veelvuldig succes in de behandeling van chronisch geworden aandoeningen.

Voor de hand liggende verstoorders van het evenwicht zijn onder anderen: aanhoudende stress, vergiftiging door toxines in de leefomgeving (uitlaatgassen, pesticide, E-nummers, toevoegingen en weekmakers in de voeding), veel medicijn gebruik, verkeerde  voeding en psychische problematiek.

Voor de hand liggende symptomen van deze verstoorders zijn bijvoorbeeld;

Hart- en vaatziekten – Diabetes II – Ontstekingsziekten, zoals Reumatoïde Artritis en het Syndroom van Tietse – Migraine, Darmproblemen, Burn-out, Depressie, Slaapproblemen, Auto Immuunziekten, Huidproblemen zoals Psoriasis, Acné, Eczeem.

Deze lijst kan eindeloos lang zijn.

Het lijkt er sterk op dat alle gezondheidsproblematiek, als die niet genetisch bepaald is en niet veroorzaakt door een ongeval, terug te voeren is tot verstoring in de communicatie tussen alle delen van het lichaam en dus tot verstoring van het evenwicht.

De PNI als visie en behandelmethode wordt steeds bekender. Deze zich snel ontwikkelende tak in de wetenschap zijn, omdat de P staat voor Psycho, het psychische deel van wie we zijn. De N staat voor Neuro, ons zenuwstelsel met al haar neuronale netwerken. De I staat voor Immunologie. Alle in ons aanwezige afweersystemen tegen indringers, zoals virussen, bacteriën en gifstoffen. Hier hoort ook de E van Endocriene bij. Ons endocriene systeem dat via hormoonstoffen allerlei functies vervult of doet vervullen, die betrokken zijn bij het herstellen en in stand houden van het evenwicht.

De I staat voor Immunologie. Alle in ons aanwezige afweersystemen tegen indringers, zoals virussen, bacteriën en gifstoffen. Hier hoort ook de E van Endocrine bij. Ons endocriene systeem dat via hormoonstoffen allerlei functies vervult of doet vervullen, die betrokken zijn bij het herstellen en in stand houden van het evenwicht.

 

•     Ik volg regelmatig bij- en nascholing op kPNI, orthomoleculair en medisch gebied. Het wetenschappelijk onderzoek blijf ik met veel interesse volgen.