Orthomoleculaire Geneeskunde

Orthomoleculaire Geneeskunde (OG) kan worden beschouwd als de kunde van het helen met behulp van voeding en geïsoleerde substanties uit voeding in de vorm van voedingssupplementen(vitaminen en mineralen)

Wat zijn geïsoleerde substanties?
Geïsoleerde substanties, òok wel actieve substanties genoemdbinnen de voeding, zijn: vitaminen, mineralen, flavonoïden, antinutriënten, looistoffen, glycosiden, essentiële oliën en resinen.

Het lijkt moeilijk als je klachten ervaart, dikwijls is de oplossing simpel!

In de orthomoleculaire geneeskunde speelt voeding dus een zeer belangrijke rol. Naast de voeding, gericht op een bepaalde klacht of aanleg, worden extra voedingsstoffen gegeven, in de vorm van evenwichtige voeding of als voedingssupplementen (in de vorm van capsules, tabletten of druppels).We noemen dat aanvullende voeding!

Veel mensen vinden het onnatuurlijk om voedingssupplementen (extra vitaminen, mineralen, kruiden) te slikken. Dat is het ook. Maar we leven ook onnatuurlijk. Wij wonen niet in de stilte van de natuur, om vervolgens een aantal uren te bewegen om aan voedsel te komen, waardoor de werkingsmechanismen van het lichaam optimaal gebruikt en hersteld worden. ‘

De tweevoudige Nobelprijswinnaar Linus Pauling wordt beschouwd als de eerste grote pionier op het gebied van de OG en is ook de eerste wetenschapper die OG een definitie meegeeft: (Science 1968):

“Orthomoleculaire geneeskunde is het behouden van een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door middel van het veranderen van concentraties van substanties in het menselijk lichaam, die normaler wijze voorhanden zijn in het lichaam en voor de gezondheid noodzakelijk zijn”.

 

1901 -1994 (foto’s) http://pauling.library.oregonstate.edu

Linus Pauling won de Nobelprijs (1954) voor chemie voor zijn werk “The Nature of the Chemical Bond” tot vandaag de dag nog steeds beschouwd als de belangrijkste publicatie op het gebied van de chemie.

De tweede Nobelprijs won Pauling in 1962 en wel de Nobelprijs voor de vrede voor zijn inzet tegen nucleaire oefeningen op aarde. Pauling wordt klassiek in verband gebracht met vitamine C en haar werking op het niveau van kanker. Sinds Pauling zich bezig was gaan houden met vitamine C en kanker werd hij steeds meer verguisd door zijn collega-wetenschappers. Dit leidde zelfs tot verlies van iedere financiële steun voor verder onderzoek in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Een situatie die heeft geleid tot de oprichting van het Linus Pauling Institute, actueel verbonden aan de Universiteit van Oregon (http://lpi.oregonstate.edu/); een instituut dat zich bezig houdt met onderzoek naar de invloed van voeding en micronutriënten op de gezondheid van de mens.

Grieks Manuscript 2144 10v c. 1342 Bibliotheque Nationale, Paris

Voeding als medicijn is net zo oud als de historie van de mens. Grote filosofen zoals Hippocrates en Chinese wijsgeleerden beschrijven voedingsinterventies in beroemde en eigenlijk nog steeds actuele geschriften.

Hippocrates van Kos (circa 430-370 v. hr.) was de eerste Europese arts die de medische wetenschap scheidde van het toenmalig natuurfilosofisch denken. Eén van de belangrijkste uitspraken van Hippocrates, een uitspraak die heeft geleid tot het denken over voeding als medicijn is:

“Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding”.

Wilt u meer weten of geholpen worden neem contact op. Ik ben altijd bereid om voor u het e.e.a. uit te zoeken!