Een gezondheidscrisis blootgesteld door de COVID Pandemie

Orthomoleculaire Medicine News Service, 15 januari 2021

Commentaar door Charles Bens

Conventionele geneeskunde behandelt de symptomen van chronische ziekte, terwijl de functionele geneeskunde de oorzaak van de ziekte behandelt. Er zijn meer dan 40.000 klinische studies die de conclusie ondersteunen dat functionele geneeskunde veiliger, effectiever en goedkoper is dan conventionele geneeskunde, en toch is er de afgelopen jaren zeer weinig beweging in die richting opgetreden. Dr. David Eddy bevestigde dit probleem met zijn rapport over het gebrek aan werkzaamheid van conventionele geneeskunde. [1] Dit artikel legde uit dat de conventionele geneeskunde grotendeels bestaat uit “Medical Guesswork,” die steeds duurder wordt en veroorzaakt vaak extra gezondheidsproblemen met gevaarlijke bijwerkingen. De ervaring van de afgelopen tien maanden hebben benadrukt hoe slecht deze situatie is geworden. Het ontbreken van effectieve behandelprotocollen voor de virale COVID-19 infectie heeft de gezondheidszorg naar het breekpunt geduwd. De volgende koppen helpen om de ernst van deze crisis in de gezondheidszorg te illustreren:

“Winst op mensen, kosten over zorg: Amerika’s makelaar gezondheidszorg blootgesteld door virus.” The Guardian- Amanda Holpuch

“Slechts 12 procent van de Amerikaanse volwassenen zijn metabolisch gezond, studie vindt.” Universiteit van North Carolina [3]

“Als Amerikanen gezonder waren, hadden we beter voorbereid kunnen zijn op deze pandemie.” Stanford University Medical School [4]

Amerikanen zijn niet erg gezond, dat is de reden waarom de meerderheid van de volwassenen vaak één of twee chronische ziekten hebben. Slechte voeding is het grootste probleem. Dit is de reden waarom we een van de hoogste COVID-19 infectie graden in de wereld hebben. In een dramatisch voorbeeld, het National Cancer Institute ondervraagd 16.633 mensen van de leeftijd van twee tot de leeftijd van 80 en kon niet vinden een persoon met een echt gezond dieet vinden. In feite,  was een overgrote meerderheid van de mensen een tekort in 11 van de 14 voedingscategorieën te vinden. [5]

Inzicht in het immuunsysteem

Het COVID-19 virus heeft de aandacht gevestigd op ons immuunsysteem, maar de meeste mensen begrijpen het nog steeds niet erg goed. De volgende korte primer zou kunnen helpen om dat begrip uit te breiden en misschien zelfs meer mensen aanmoedigen om stappen te ondernemen om dit systeem te verbeteren om te worden beschermd tegen toekomstige virussen, evenals chronische ziekten zoals kanker en alzheimer

 

 • Macrofagen – Deze helpen om zowel verschillende ziekteverwekkers die het lichaam binnen dringen, vangen en aanvallen.
 • Neutrofielen – De eerste verdedigingslinie tegen een infectie, bacteriën doden en vervolgens sterven en pus vormen.
 • Dendritische cellen – Deze richten T-cellen en B-cellen naar gebieden als dat nodig is.
 • T-cellen – Hebben een centrale rol in het adaptieve immuunsysteem om te helpen bij het elimineren van ziekteverwekkers.
 • B-cellen – Maken eiwitten genaamd antilichamen, die virussen en bacteriën bestrijden.
 • Mastcellen en basofielen – Produceer histamines die het immuunsysteem helpen om allergenen te bestrijden.
 • Natural killer (NK) cellen – Snelle-respons cellen die zowel virussen als kankercellen aanvallen.
 • Verworven immuunsysteem – Ontwikkelt complexe uitdagingen voor virussen en kanker. [6]

 

Er zijn vele bronnen voor de grondstof die nodig is om deze speciale immuuncellen te maken. Hier zijn enkele van hen:

 • Witte bloedcellen – Veel immuuncellen worden ook wel witte bloedcellen, versterkt door voedingsstoffen en voedingsmiddelen zoals vitamine A, vitamine E, vitamine C, selenium, zink, astragulus, olijfblad extract, knoflook, curcumine, quercetine, alfa liponzuur, lauricidin, B-vitaminen en Berberine. [6,7]
 • Stamcellen – Deze cellen verdelen en genereren andere celtypen, waaronder witte bloedcellen.
 • Glutathion en Superoxide Dismutase – De primaire intracellulaire antioxidanten. Ze dalen met de leeftijd en na de leeftijd van 40 vereisen hulp met supplementen, waaronder vitamine C.

.

Hoe een sterk immuunsysteem een virale infectie zoals COVID-19 kan voorkomen

Gedurende ons hele leven worden we dagelijks blootgesteld aan duizenden virussen, maar slechts een paar kan leiden tot een ernstige infectie. De snelheid van infectie is afhankelijk van het virus, evenals de sterkte van het immuunsysteem van een persoon. Verschillende factoren dragen bij aan de kracht van een persoonlijk immuunsysteem.

 • Voeding – Volg het plantaardige mediterrane dieet. Zeven tot negen groenten en fruit/dag.
 • Vermijd stress met yoga, meditatie en diepe ademhaling. Test op cortisol en neem vitamine B-complex. De B-vitamines helpen om energie op te wekken, die wordt uitgeput door stress.
 • Vermijd giftige stoffen zoals lucht- en watervervuiling, chemicaliën in huis en straling.
 • Vermijd suiker – Hoge bloedsuikerspiegel concurreert met vitamine C voor binnenkomst in cellen. Witte bloedcellen hebben vitamine C nodig om hun immuunfunctie te ondersteunen. Te veel suiker in witte bloedcellen kan de immuunsterkte met maar liefst 75% uitputten.
 • Slaap goed – het lichaam herwint kracht tijdens de slaap. Hormonen worden gemaakt en toxines worden verwijderd.
 • Oefening is belangrijk – Ten minste 30-45 minuten van de oefening elke dag zal helpen om het hart en de bloedcirculatie, de longen en het ontgiftingsproces te versterken.
 • Extra supplementen om de immuniteit te stimuleren – De meeste mensen krijgen niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. De meeste mensen hebben behoefte aan een multivitamine, vitamine C, vitamine D3, magnesium, zink.[7-10]

 

Specifieke gezondheidsuitdagingen die van invloed zijn op het immuunsysteem met COVID-19

De mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het COVID-19 virus zijn mensen met gezondheidsproblemen zoals kwetsbare ouderen en iedereen met een bestaande chronische ziekte. Deze gezondheidsuitdagingen kunnen worden geplaatst in categorieën op basis van het niveau van immuun uitdaging. Hier zijn enkele voorbeelden van deze niveaus van uitdaging. Elke gezondheidsuitdaging krijgt een risiconiveau toegewezen om de mate van relatief risico te identificeren: Zeer hoog, hoog, matig, nog steeds bezorgd. Deze relatieve sterkte evaluaties zijn gebaseerd op de auteurs onderzoek en observaties.

Zeer risicovolle factoren

 • Lage vitamine D-niveaus – Deze voedingsstof beïnvloedt meer dan 2000 genen gerelateerd aan onze gezondheid, met inbegrip van het risico op kanker, influenza en diverse andere chronische ziekten. ( < 40ng/ml)
 • Darmaandoeningen – De meeste essentiële voedingsstoffen worden gemaakt of geabsorbeerd in onze darmen (80%). Met disfunctionele en uitgedaagde darmen, zal de inname van voedingsstoffen ernstig in gevaar worden gebracht.
 • Kanker – Veruit de meest uitdagende van de chronische ziekten. Ons immuunsysteem moet harder werken omgaan met kanker dan met een andere ziekte.

Leeftijd ouder dan 65 jaar

 

Risicovolle factoren

 • Chronische ziekte- Omvat ziekte in organen die het meest kwetsbaar zijn voor het COVID-19-virus, zoals nierziekte, longziekte, leverziekte, diabetes, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen.

 

Matig-risicofactoren

 • Pre-ziekte voorwaarden – Hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, pre-diabetes, vroeg beginnende dementie en obesitas.
 • Immuunsysteem uitdagingen – Gebruik van voorgeschreven medicijnen, die vaak uitputten belangrijke voedingsstoffen en daag de lever af te breken van de medicatie en verwijder het uit het lichaam. Ook lage niveaus van vitamine C (bloedspiegel < 400 micromol/L, < 1000 mg/daginname).
 • Voedingsfactoren – Hoge suikerinname.
 • Slaapniveaus – Consistente slechte slaappatronen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Nog steeds betrokken risicofactoren

 • Voedingsfactoren – Hoge consumptie van rood vlees, zuivel, gefrituurd voedsel, verwerkt voedsel; lage consumptie van groenten en/of fruit.
 • Kauwvoedsel – Onvoldoende kauwen kan het niveau van voedingsstoffen geabsorbeerd uit voedsel met maar liefst 50% verminderen.
 • Leefstijlfactoren – Tabaksgebruik, alcoholgebruik, lage lichaamsbeweging, sociale interactie.
 • Overgewicht – Zelfs bescheiden overgewicht bevordert ontstekingen.
 • Toxine blootstelling – Op het werk, thuis, of zelfs van niet-biologische voedingsmiddelen kan overbelichten om toxines.
 • Stressniveaus – Hoge dagelijkse stress kan B-vitamines uitputten en de cellulaire gezondheid verstoren.
 • Voedingssupplementen – Zonder de juiste voedingssupplementen, vrijwel onmogelijk om alle voedingsstoffen die nodig zijn op een dagelijkse basis van de meest voorkomende voedingsmiddelen beschikbaar. [11-13]

Langdurige cellulaire schade: Een COVID-19 medische crisis

Tot overmaat van ramp, veel COVID patiënten blijven ernstige symptomen ervaren lang nadat ze “herstellen” van de virale infectie. [14] De medische gemeenschap heeft blijkbaar geen oplossingen. In feite is er speculatie dat veel van deze COVID “lange afstandswerkers” zal eindigen met blijvende schade aan vele lichaamsorganen, met inbegrip van hun longen, hersenen, nieren, darmen, harten en bloedvaten. Als de conventionele geneeskunde geen oplossing heeft, misschien kan de functionele geneeskunde de oorzaak van deze cellulaire schade vinden door de  natuurlijke strategieën te vinden om ze aan te pakken. Sommige veelbelovende behandelingsopties kunnen in een covid cellulair reparatieprotocol worden gecombineerd. De eerste stap in dit onderzoek van mogelijke oplossingen moet overwegen dat cellulaire schade meestal optreedt in fasen. Dit helpt om uit te leggen hoe cellulaire genezing mogelijk is.

Wanneer een cel wordt benadrukt, kan het gaan door verschillende stadia van cellulaire verslechtering: gestresst, verzwakt, uitgedaagd, disfunctioneel, gemuteerd, ziek. De meeste chronische ziekte wordt gediagnosticeerd op de “disfunctionele” ziekte ontwikkelingsproces met bloedonderzoek dat een hoog cholesterolgehalte, hoge glucose of hoge niveaus van leverenzymen te identificeren. Echter, voedingswetenschappers en integratieve artsen hebben geconstateerd dat de meeste chronische ziekte eigenlijk begint vijf tot tien jaar daarvoor, wanneer cellen gestrest raken. Deze stress is duidelijk aanwezig wanneer mensen alcohol drinken, nemen van voorgeschreven medicijnen, worden blootgesteld aan een toxine, of niet eten van een gezond dieet. Deze cellulaire aanvallen accumuleren vaak tot het punt waar sommige cellen verzwakt raken en uiteindelijk uitgedaagd. Echter, sommige cellulaire aanvallen, zoals de toxische impact van kwik komen sneller voor, die kan beginnen te alzheimer-achtige symptomen veroorzaken binnen enkele weken na blootstelling. Dezelfde versnelde cellulaire aanval kan worden gezien in de symptomen van veel COVID-19 “lange afstandswerkers.” Blijkbaar kan dit virus veel organen in het lichaam beschadigen, met het potentieel voor het veroorzaken van chronische ziekten die kunnen leiden tot blijvende orgaanschade en zelfs de dood. Een oplossing voor dit probleem is dringend nodig.

Protocol om covid cellulaire schade te herstellen.

Verschillende studies hebben nu bevestigd dat mensen die besmet raken met het COVID-19-virus, waaronder degenen die asymptomatisch zijn, vaak enige cellulaire schade ervaren. Deze schade is aangetoond in weefsels van de longen, de nieren, de lever, het hart, de hersenen, de keel, de darmen en zenuwcellen. Schade aan het zenuwstelsel wordt geïmpliceerd door hoofdpijn en moeite met het gevoel van geur of smaak. Ademhalingsproblemen kunnen blijven bestaan. Echter, in sommige gevallen is deze schade niet duidelijk voor een vluchtige medisch onderzoek. Aangezien de ervaring met dit virus zo nieuw in de wereld van virale infecties is, hoeveel schade is aangericht of hoe lang het kan duren het lichaam om deze schade te herstellen is onbekend. Daarom is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen om deze schade te herstellen, met behulp van cellulaire reparatieprotocollen die zijn bewezen.

Een uitstekend dieet voor cellulaire reparatie en herstel is het mediterrane dieet. Dat blijkt uit de Framingham Heart Study over 30 jaar met 125.000 deelnemers. Dit dieet omvat het eten van omega-3 rijke vis, biologisch gevogelte, 6 of 7 plantaardige porties, twee suikerarme vruchten zoals appels en bosbessen, noten, zaden en gezonde oliën zoals olijfolie. Drink water in plaats van dranken. Neem bovendien:

 1. Vitamine C – Een krachtige antioxidant, die ook nodig is om bindweefsel in het lichaam te produceren, zoals collageen. Vitamine C heeft ook een bewezen werking van het helpen van cellen om het genezingsproces te versnellen bij ziekten zoals hart-en vaatziekten, kanker en virale infecties, met inbegrip van de SARS-CoV-19 Coronavirus, evenals helpen om ziekteverwekkers onder controle te houden. Verder, vitamine C helpt bij het versterken van witte bloedcellen, die cruciaal zijn voor de immuunfunctie in ons lichaam. (Aanbevolen dosering 2,000-4,000 mg/dag genomen 500 mg elke drie tot vier uur). Goede bloedspiegels zijn 400 micromol/L.
 2. Vitamine D – Heeft vele rollen in cellulaire gezondheid als een antioxidant en antivirale regulator. Vitamine D reguleert honderden genetische aan- en uitschakelschakelaars voor de bescherming en reparatie van onze cellen. Vitamine D kan helpen om kanker te voorkomen op cellulair niveau, evenals een belangrijke rol spelen in de reparatie van beschadigde cellen als onderdeel van kanker behandelingsprogramma’s. Het is ook van vitaal belang voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden. Ten slotte speelt vitamine D een belangrijke rol in het helpen van onze cellen om met elkaar te communiceren om onze cellulaire bescherming en regeneratieprocessen te verbeteren. (Aanbevolen dosering 4,000-6,000 IE/dag). Hoge niveaus in het bloed zijn bewezen dat drastisch verminderen van het risico op kanker en virale infecties, met inbegrip van het Coronavirus. Gewenste niveaus in een bloedtest zijn 50-90 ng/mL.
 3. Vitamine E – Bijzonder effectief in het beschermen van celmembranen vanwege de sterke antioxidant eigenschappen. Het heeft een bewezen werking in de behandeling van hart-en vaatziekten, vasculaire aandoeningen en vette leverziekte. Door het herstellen van beschadigde celmembranen zorgt vitamine E ervoor dat cellulaire reparatie in de cellen effectief kan worden uitgevoerd, omdat het membraan zowel de inname van voedingsstoffen als het verwijderen van afval uit elke cel in het lichaam regelt. (200-400 IE/dag als gemengde tocopherolen in zachte gelvorm).
 4. Niacine (vitamine B3) – NAD in de vorm van niacine (vitamine B3) speelt een belangrijke rol in het cellulaire verouderingsproces. Het is een cofactor, of helper molecuul, voor veel biologische trajecten. Terwijl onze cellen het normale celvervangingsproces doorlopen, speelt NAD een belangrijke rol bij het waarborgen dat alle cellulaire systemen efficiënt werken. Als voeding, slaap, en lichaamsbeweging zijn allemaal op een optimaal niveau, dan met voldoende NAD niveaus maakt uitstekende cellulaire vervanging. Dit vervangingsproces treedt ook op wanneer cellen zijn beschadigd, zoals het geval is met de cellen van COVID-19 patiënten. (Voorgestelde dosis 500-2000 mg/dag in verdeelde doses; om te voorkomen dat de “niacine flush” begint met een lage dosis, of neem niacinamide). Bij een bloedtest is een plasmagehalte van vitamine B3 0,50-8,45 ug/mL.

5.B vitaminen – Alle van de B-vitaminen zijn belangrijk, maar in termen van cellulaire reparatie en vervanging, gaan verschillende naar de top van de lijst. Vitamine B6, B12 en foliumzuur zijn methylators, wat betekent dat ze nodig zijn om aminozuren om te zetten in hormonen, neurotransmitters en andere belangrijke biochemicaliën. Vitamine B1 helpt bij de wederopbouw van de myelineschede.

 1. Magnesium – Kritisch betrokken bij honderden biologische trajecten, met inbegrip van de productie van energie en cellulaire groei en reparatie. Meer dan 50% van de bevolking is tekort, wat bijdraagt aan hartaanvallen en een aantal hersenaandoeningen, waaronder depressie, angst, ADD en ADHD. Magnesium wordt gevonden in veel voedingsmiddelen, vooral groene groenten, maar oefening en cellulaire reparatie processen verhogen de behoefte aan dit mineraal. Er zijn vele vormen van magnesium (Voorgestelde dosis, 300 – 600 mg/dag in malate, threonaat, citraat, chelaat, of chloride vorm). De meeste magnesiumtests meten alleen het serumniveau, dat niet nauwkeurig meet, vertegenwoordigen het magnesiumgehalte van het hele lichaam. De RBC Magnesium test is superieur omdat het ongeveer 40% van het totale magnesium in ons lichaam meet. Het gebruikelijke bereik is 4,2-6,8 mg/dL en het optimale niveau moet ten minste 6,0-6,5 mg/dL zijn.
 2. Zink – Heeft sterke antioxidant eigenschappen, maar heeft ook veel belangrijke functies in de cellulaire reparatie en vervanging proces. Zink speelt een belangrijke rol in het celreplicatieproces door te helpen bij de productie van groeihormonen en het dna-syntheseproces te ondersteunen. De verhouding van zink tot koper is belangrijker dan de serumconcentratie van een van deze mineralen afzonderlijk. Een van de meest voorkomende spoor-metaal onevenwichtigheden is verhoogd koper en depressief zink, die vaak leidt tot hersenen gerelateerde uitdagingen. Bij de aankoop van zink in supplementvorm is het belangrijk om te zorgen voor een verhouding van 15 mg zink tot een mg koper. (In termen van bloedonderzoeken ligt de gewenste verhouding tussen 0,70-1,00). (Voorgestelde dosis, 50 mg/dag- met 2 mg koper).
 3. Probiotica – Nuttige bacteriën cruciaal voor de synthese van vele essentiële voedingsstoffen in de darmen. Ze helpen om ziekteverwekkers die in het lichaam komen te beheersen en ze breken voedsel af voor de voedingsstoffen die ze bevatten. Probiotica ook helpen om de ontwikkeling van ontstekingsremmende en immuunfunctie moleculen te initiëren. Ze kunnen ernstige invloed hebben op moleculaire mechanismen en trajecten die zowel de preventie als de oplossing van tal van chronische ziekten kunnen beïnvloeden, evenals de epigenetische uitdrukkingen die onze toekomstige gezondheid kunnen bepalen. (Voorgestelde dosis: een capsule met 20 miljard levende bacteriën in een verscheidenheid van stammen. Yoghurt is een uitstekende probiotische.)
 4. Omega-3 vetzuren – Alpha-linoleenzuur (een korte keten omega-3 vetzuur, ook wel ALA) is een essentiële voedingsstof die we moeten krijgen van ons dieet. Het lichaam kan ALA omzetten in omega-3 vetzuren met een langere keten, zoals DHA en EPA, maar deze conversie is traag, en een dieet dat rijk is aan EPA en DHA, op grote schaal beschikbaar in vis of algenoliën, wordt beschouwd als gunstig. Deze primaire ontstekingsremmende voedingsstoffen hebben vele bewezen voordelen voor de preventie en behandeling van chronische ziekten. Een van de belangrijkste voordelen is het vermogen van omega-3 vetzuren te verzachten celmembranen, die helpt om de binnenkomst van voedingsstoffen te verbeteren, het verwijderen van afval uit cellen, en het vrijkomen van neurotransmitters voor signalering in de hersenen. Klinische studies hebben aangetoond breed uitgespreid voordelen. Omega-6 vetzuren zijn ook een essentiële voedingsstof, maar omega-3 is ontstekingsremmend, terwijl omega 6 wordt gedacht te zijn inflammatoire. Te veel omega-6 betekent dat het lichaam kwetsbaar is voor ziekten zoals kanker, grieprespons en andere chronische ziekten. Een bloedtest voor de omega 3/6 verhouding is beschikbaar, maar u een goede verhouding handhaven door voldoende hoeveelheden omega-3 vetzuren te eten. Een goede verhouding is 2:1-3:1. Omega-3 vetzuren hebben de neiging om de bloedstolling vertragen, wat vaak gunstig is, maar doses kunnen moeten worden overwogen met bloedverdunnende medicijnen. (Voorgestelde doseringen: dieet met rijke bronnen van ALA, met inbegrip van walnoten, greens, en vlasolie uit vers gemalen vlasmeel; EPA, 900 mg/dag en DHA, 600 mg/dag. Dubbele of drievoudige deze dosering is effectief geweest in verschillende klinische proeven, maar moet worden gecontroleerd door een gekwalificeerde gezondheidswerker).
 5. Curcumine – Het is zeer moeilijk om effectieve cellulaire reparatie te bereiken in aanwezigheid van ontstekingen. Curcumine heeft grote ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen en is ook bekend om te helpen bij het herstel van beschadigd weefsel, zoals kraakbeen. Curcumine verhoogt ook hersenen-afgeleide neurotrofe factor, die de hersenfunctie heeft verbeterd bij hersengerelateerde ziekten zoals dementie en Alzheimer. (Aanbevolen dosis 500-750 mg/dag).
 6. CoEnzyme Q10 – Dit enzym helpt de energieproductie in de mitochondriën van onze cellen te verbeteren en helpt bij het herstellen van cellen in de nieren, lever, hart en hersenen. Het biedt ook energie om te helpen de kern van cellen te beschermen, dat is een van de meest kwetsbare en belangrijke cellulaire reparatiegebieden in het lichaam. Chronische ziekte en vroegtijdige veroudering kunnen worden veroorzaakt door schade aan het nucleaire DNA van cellen. (Aanbevolen dosis 100-200 mg/dag als Ubiquinol in zachte gelvorm). Een goed niveau 0,8-1,5 ng/mL.
 7. Pycnogenol – Dit supplement komt uit franse Pine Bark en is aangetoond dat beschermende mogelijkheden hebben in verschillende cellulaire functies, waaronder de reparatie van hersencellen na een beroerte. Het is ook aangetoond dat het verbeteren van de nierstroom en functie, evenals helpen om bloedstolsels te verminderen als een antistollingsmiddel. Dit is belangrijk voor COVID-19 patiënten omdat bloedstolsels zijn gevonden in vele delen van het lichaam, zelfs nadat de symptomen zijn opgelost. (Mogelijke dosering 50-100 mg/dag).
 8. Olijfblad extract – Olijven zijn een van de hoekstenen van het mediterrane dieet en zijn het helpen van mensen om gezonder te zijn voor duizenden jaren. Een van de belangrijkste functies van olijfblad extract is het voorkomen van virale infecties. Echter, het is ook aangetoond dat het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, lagere bloeddruk en organen zoals de alvleesklier, lever en de nieren te beschermen. Olive Leaf Extract heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is bewezen dat weefselschade in verband met nierziekten, bovenste ademhalingsziekten, vette leverziekten en hart-en vaatziekten te herstellen. (Mogelijke dosering is 500-1.000 mg/dag in gesplitste doses van 250 mg per dosis).
 9. Spijsverteringsenzymen – Naarmate we ouder worden maakt ons lichaam minder spijsverteringsenzymen, die nodig zijn voor de verwerking van voedsel, metabole functies en de levering van voedingsstoffen aan onze cellen. Tegen de tijd dat we vijftig jaar oud ons lichaam kan maken tot 50% minder spijsverteringsenzymen dan toen we twintig jaar oud waren. Dit maakt deel uit van het geprogrammeerde verouderingsproces van het lichaam. De meeste rauwe voedingsmiddelen hebben voldoende enzymen om de voedingsstoffen in hen te verwerken, maar koken voedingsmiddelen vernietigt alle enzymen. Er zijn meer dan 5.000 enzymen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor vele functies, waaronder de cellulaire reparatie en vervanging proces, evenals helpen om ziektekiemen, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers te doden. (Mogelijke dosering: een capsule bij elke maaltijd, vooral gekookte maaltijden. Capsules moeten amylase, protease en lipase enzymen met een groter aantal amylase bevatten, omdat dit is wat de meerderheid van het voedsel dat wordt geconsumeerd omvat).

 

In juni 2020 namen twee atleten die ik ken contact met me op om te zeggen dat ze ernstige symptomen hadden en positief hadden getest op COVID-19. Ik stuurde dit COVID-19 reparatieprotocol voor hun overweging. Beiden gaven aan dat ze zich in minder dan twee dagen beter begonnen te voelen en werden geleidelijk beter over een periode van twee weken. Aan het einde van twee weken meldden ze allebei dat ze zich volledig hersteld voelden en hun atletische trainingsprogramma’s op het hoogste niveau konden hervatten. De marathonloper meldde dat zijn trainingstijden eigenlijk beter waren dan zijn beste eerdere tijden.

Samen met het ontbijt, de atleten zou het volgende: probiotica, magnesium, berberine, vitamine D3, vitamine C, zink + koper, co-enzym Q10, en omega-3 vetzuren. Met lunch, vitamine C, curcumine, niacine of niacinamide, vitamine E, en olijfblad extract. Met diner, vitamine B complex, magnesium, vitamine C, zink + koper, co-enzym Q10, en pycnogenol. Deze voedingssupplementen helpen het lichaam met haar normale cellulaire reparatieproces. [11-13] Dit reparatieprotocol werd gebruikt door de twee bovengenoemde atleten. Hoe eerder het reparatieprogramma wordt gestart, hoe eerder en succesvoller het reparatie- en herstelproces zal zijn. Ik denk dat het dagelijkse protocol drie tot zes maanden moet worden voortgezet om ervoor te zorgen dat alle cellen in elk orgaan weer gezond worden.

COVID Long Haulers Reparatie

Het hebben van een sterk immuunsysteem is de nummer een factor bij het bepalen of iemand zal bezwijken aan het coronavirus. Niet ervaren frequente verkoudheid en griep is een mogelijke maatregel van deze kracht, maar er zijn betere en meer wetenschappelijke manieren om deze bepaling te maken. Het verkrijgen van de beste bloed, urine en cellulaire energie tests zal een nuttige en nauwkeurige meting van de sterkte van het immuunsysteem van een persoon. Hier is een lijst van enkele van de beste meetinstrumenten voor het immuunsysteem analyse.

 

1.C-reactief eiwit – CRP is een goede maatregel van ontsteking in het lichaam. Ontsteking wordt veroorzaakt door de presentie van toxines, te veel vet in het lichaam, slechte voeding en verwondingen. Het is een waarschuwingssignaal voor de ontwikkeling van hart-en vaatziekten, kanker, hersenziekte en nog veel meer. Goed niveau is minder dan 1mg/L.

 1. 8-OHgD – Deze urinetest meet de geaccumuleerde oxidatieve stress en DNA-schade in onze cellen. DNA-schade wordt veroorzaakt door toxines, virussen en andere ziekteverwekkers. Hoge 8-OHgD niveaus zijn een indicatie dat het lichaam kwetsbaar is voor ziekten zoals kanker en hart-en vaatziekten. Goede niveaus voor mannen 29,6+/-24,5 ng/mg en vrouwtjes 43,9+/- 42,1 ng/mg
 2. GGT-test – De Gamma-Glutamyl Transpeptidase Test is een maat voor hoe goed de lever functioneert. De lever is het primaire ontgiftingsorgaan van het lichaam. Als het niet goed functioneert is er iets mis, en moet worden gecorrigeerd. Normale niveaus zijn 0-30 IE/L.
 3. GlycoMark – Overtollige suiker is ernstige gezondheidsprobleem voor veel Amerikanen. De beste maatstaf voor de aanwezigheid en het gedrag van suiker in ons lichaam is de GlycoMark-test. Deze test meet alle aspecten van de invloed van suiker, ook na maaltijdglucosepieken. Een veilig niveau is 10-31 ug/mL.
 4. Lymfocyten – Lymfocyten vertegenwoordigen tot 40% van de witte bloedcellen in het lichaam, en zijn cruciaal voor het afweermechanisme van het immuunsysteem. Niveaus verhogen in de aanwezigheid van infecties, met inbegrip van virale infecties. Bloedkanker en auto-immuunziekten veroorzaken ook niveaus van lymfocyten te verhogen. Normale veilige niveaus zijn 1000-3000/ml.
 5. Homocysteïne – Deze test meet de niveaus van vitamine B6, B12 en foliumzuur in het lichaam. Deze drie voedingsstoffen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van hormonen en neurotransmitters. Lage niveaus leiden tot ontstekingen en de ontwikkeling van veel chronische ziekten. Beste bereik 5.0-7.0 mmol/L.
 6. Galectine 3 – Dit molecuul wordt in kleine hoeveelheden in ons bloed aangetroffen. Echter, een verhoging van dit molecuul kan wijzen op het groeiende bewijs van hartfalen, ontsteking, en kanker. Galectine 3 blijkt te zijn over-uitgedrukt op het oppervlak van kankercellen, en eigenlijk helpt kankercellen vast te houden aan elkaar. Het circuleert ook in het bloed, wat aangeeft dat kankers proberen te verspreiden of te metastaseren. Dit is ook een goede test om de ontwikkeling van hart-en vaatziekten te bepalen. Omdat het de mogelijkheid van meerdere ziekten kan aangeven, moet het niet alleen worden gebruikt om de aanwezigheid of de verspreiding van kanker of hart-en vaatziekten te meten. Het mogelijke bereik is 3.2-94.6 ng/mL en het ideale bereik is 11,7- 17,8 ng/mL. Alles boven 18 ng/mL moet worden beschouwd als een mogelijke beweging van cellen in de richting van chronische ziekte, met name hart-en vaatziekten of kanker.
 7. Zuurstoftest – Circulerende zuurstof kan worden gemeten door een vinger zuurstofmeter. Het wordt nauwlettend gevolgd bij Covid-19-patiënten omdat ernstige longontsteking het vermogen van het lichaam om zuurstof te absorberen vermindert. Als het zuurstofgehalte laag is, produceren de mitochondriën niet genoeg energie en kunnen cellen niet goed functioneren. Naarmate het zuurstofgehalte daalt, neemt de ernst van de cellulaire uitdaging toe. (Vingermeters maken gebruik van een schaal van 100 punten en het gewenste niveau is van 96 tot 100).

 

Een paar woorden over oefening

Oefening speelt een cruciale rol in de effectieve levering van voedingsstoffen in het lichaam, evenals het functionele vermogen van cellen om hun werk te doen. Met lichaamsbeweging nemen de insulinereceptoren op alle cellen toe in aantal en gevoeligheid. Insulinebinding aan deze receptoren geeft een signaal voor glucose te worden genomen in cellen voor de productie van energie. Zonder regelmatige lichaamsbeweging, deze insulinereceptoren dalen en cellen zijn niet in staat om de glucose te nemen, en cellen worden gestrest en verzwakt, waardoor ze kwetsbaar zijn voor ziekteverwekkers zoals het COVID-19-virus. Dit zorgt er ook voor glucose te blijven circuleren in het lichaam veroorzaakt oxidatieve stress en schade aan bloedvaten en belangrijke organen. Als een laatste belediging, deze circulerende glucose concurreert met vitamine C voor binnenkomst in vele cellen, met inbegrip van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Dit gebeurt omdat suiker en vitamine C een vergelijkbare moleculaire structuur hebben. Witte bloedcellen hebben vitamine C nodig om hun werk te doen bij het bestrijden van infecties. Met een hoog niveau van bloedglucose, maar zonder voldoende vitamine C, kan het immuunsysteem sterk worden verzwakt. Tot slot, maak een punt om 30-45 minuten van de oefening elke dag te krijgen en eet zo weinig suiker mogelijk.

Raadpleeg uw zorgverlener met betrekking tot het gebruik van voedingssupplementen om ervoor te zorgen dat ze veilig en geschikt zijn voor uw gebruik.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft een therapeutisch cellulair reparatieprogramma gericht op een beter herstel van de gezondheid voor patiënten die het COVID-19-virus hebben ervaren. De dieetsuggesties worden min of meer in opeenvolgende volgorde gepresenteerd op basis van belang, hoewel ze allemaal waardevolle onderdelen zijn van een cellulair reparatieprogramma. Andere belangrijke factoren zijn geen toegevoegde suiker dan fruit, het vermijden van alcohol, het krijgen van voldoende lichaamsbeweging, het beoefenen van stressreductie, genieten van schone lucht en schoon water, en volgens de lijnen van een mediterraan dieet met weinig of geen rood vlees.

De standpunten in dit artikel zijn de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van alle leden van de Orthomolecular Medicine News Service Editorial Review Board.

 

Verwijzingen

 1. Eddy D (2005) Medisch Giswerk. Bloomberg. https://www.bloomberg.com/news/articles/2006-05-28/medical-guesswork
 2. Holpuch A (2020) Winst op mensen, kosten over zorg: Amerika’s gebroken gezondheidszorg blootgesteld door virus, Amanda Holpuch, The Guardian, April 16, 2020. https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/16/profit-over-people-cost-over-care-americas-broken-healthcare-exposed-by-virus
 3. University of North Carolina Gillings School of Global Health (2018) Slechts 12 procent van de Amerikaanse volwassenen is metabolisch gezond, blijkt uit carolina-onderzoek. 28 november 2018. https://www.unc.edu/posts/2018/11/28/only-12-percent-of-american-adults-are-metabolically-healthy-carolina-study-finds
 4. Dalai SS (2020) Als Amerikanen gezonder waren, hadden we beter voorbereid kunnen zijn op deze pandemie. The Hill, 3 mei 2020. https://thehill.com/opinion/healthcare/495825-if-americans-were-healthier-we-could-have-been-better-prepared-for-this
 5. Herrick KA, Rossen LM, Parsons R, Dodd KW (2018) Schatten van de gebruikelijke inname van voeding uit de nationale gezondheid en voeding onderzoek enquête gegevens met behulp van de National Cancer Institute Methode. Centers of Disease Control and Prevention.Vital Health Stat. 2018(178):1-63 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29775432
 6. Edwards E (2014) Hoe virussen werken en hoe ze te voorkomen en te elimineren natuurlijk, Organic Lifestyle Magazine (online), 27 oktober 2014-bijgewerkt 10 maart 2020. https://www.organiclifestylemagazine.com/how-viruses-work-and-how-to-prevent-and-eliminate-them-naturally
 7. Saul A (2020) Coronavirus: Exploring Effective Nutritional Treatments, Andrew Saul, Orthomolecular News Service, 30 januari 2020. http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n06.shtml
 8. Mousa HA (2017) Preventie en behandeling van influenza, influenza zoals ziekte, en verkoudheid, J Evid Gebaseerde Complementaire Altern Med., 22:166-174. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055821
 9. Inst. of Functional Med (2020) The Functional Medicine Approach to COVId-19: Vitus-Specific Nutraceutical and Botanical Agents, april 2020. https://www.ifm.org/news-insights/the-functional-medicine-approach-to-covid-19-virus-specific-nutraceutical-and-botanical-agents
 10. Marik P (2020) Critical Care COVID-19 Management Protocol, bijgewerkt op 30 november 2020. https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/Marik-Covid-Protocol-Summary.pdf
 11. Ji S (2012) Zes lichamelijke weefsels die kunnen worden geregenereerd door voeding, Whisperingcedars. http://wakeup-world.com/2012/06/08/six-bodily-tissues-that-can-be-regenerated-through-nutrition
 12. Bens C (2010) Baldrige Award for Healthcare: An Overview of Potential Improvements. Total Health Magazine, maart 2010. https://totalhealthmagazine.com/Corporate-Wellness/Baldrige-Award-for-Healthcare-An-overview-of-potential-improvements.html
 13. Hoffer A, Saul AW (2008) Orthomoleculaire Geneeskunde voor iedereen: Megavitamin Therapeutics for Families and Physicians. Basic Health Pubs. ISBN-13: 978-1591202264
 14. DE LANGEAFSTANDSVERVOERDERS VAN COVID; Waar zijn ze heen? 60 Minutes, CBS News, 22 november 2020 https://www.cbsnews.com/video/60minutes-2020-november-22

Dr Bens Long-hauler cellulaire reparatie programma referenties

 1. Geller M, Oliveira L, Nigri R, et al. (2017) B-vitamines voor neuropathie en neuropathische pijn. Vitamine Miner, 6:2. https://www.hilarispublisher.com/open-access/b-vitamins-for-neuropathy-and-neuropathic-pain-2376-1318-1000161.pdf
 2. Sato K, Gosho M, Yamamoto T, et al. (2015) Vitamine E heeft een gunstig effect op niet-alcoholische leververvetting: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies. Voeding, 31:923-930. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26059365

. Singh RB, Kumar A, Niaz MA, et al. (2003) Gerandomiseerde, Dubbelblinde, Placebo-gecontroleerde studie van Coenzyme Q10 bij patiënten met eindstadium nierfalen. J Nutr Environ Med, 13:13-22. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1359084031000095002

 1. Roy M, Sinha D, Mukherjee S, Biswas J (2011) Curcumine voorkomt DNA-schade en verbetert het herstelpotentieel bij de chronisch arseen-blootgestelde menselijke bevolking in West-Bengalen, India. Eur J Kanker Prev. 20:123-131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332098
 2. Kazmierczak-Baranska J, Boguszewska K, Adamus-Grabicka A, Karwowski BT (2020) Twee gezichten van vitamine C- Antioxidatieve en pro-oxidatieve agent. Voedingsstoffen 12:1501 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32455696
 3. Cai C, Lin P, Zhu H, et al. (2015) Zinkbinding aan MG53 Protein vergemakkelijkt herstel van letsel aan celmembranen. J Biol Chem, 290:13830-13839. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25869134
 4. Wimalawansa SJ (2019) Vitamine D Deficiëntie: Effecten van oxidatieve stress, epigenetica, genregulatie en veroudering, biologie (Basel) 8:30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31083546
 5. Norling LV, Ly L, Dalli J (2017) Het oplossen van ontstekingen met behulp van voedingstherapie: rollen voor gespecialiseerde pro-resolving mediators, Curr Opin Cli Nutr Metab Care, 20:145-152. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28002074
 6. Malekahmadi M, Moghaddam OM, Shariful Islam SM, et al. (2020) Evaluatie van de effecten van Pycnogenol (Frans maritiem pijnboomschorsextract) suppletie op inflammatoire biomarkers en voedings- en klinische status bij traumatische hersenletselpatiënten op een intensive care-eenheid: een gerandomiseerd klinisch onderzoeksprotocol. Proeven, 21:162. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32046747
 7. Feng X, Sureda A, Jafari S, et al. (2019) Berberine in cardiovascular and metabolic diseases: From Mechanisms to Therapeutics. Theranostiek, 9:1923-1951. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31037148
 8. Mahabir S, Wei Q, Barrera SL, et al. (2008) Dieet magnesium en DNA Repair Capacity as Risk Factors for Lung Cancer, Carcinogenese, 19:949-956. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448487
 9. Lukic J, Chen V, Strahinic I, et al. (2017) Probiotica of Pro-genezers: De rol van nuttige bacteriën in weefselreparatie, wondherstel regen. 25:912-922. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29315980
 10. Burja B, Kuret T, Janko T, et al. (2019) Olijfbladextract verzwakt ontstekingsactivering en DNA-schade in menselijke arteriële endothelialcellen, Front Cardiovasc Med. 6:56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31157238
 11. National Institutes of Health-Office of Voedingssupplementen. (2020) Fact sheet consumer op Omega-3 Vetzuren, laatst bijgewerkt op 1 oktober 2020. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer

15.Schwalfenberg GK, Genuis SJ. (2017) Het belang van magnesium voor het cellulaire reparatieproces: het belang van magnesium in de klinische gezondheidszorg. Scientifica, 2017:4179326. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29093983

 1. Ullah H, Akhtar M, Hussain F, Imran M. (2016) Effecten van suiker, zout en gedestilleerd water op witte bloedcellen en bloedplaatjescellen. J Tumor, 4(1). http://www.ghrnet.org/index.php/JT/article/view/1340/1795
 2. Ullah H, Akhtar M, Hussain F, Imran M. (2016) Effecten van suiker, zout en gedestilleerd water op witte bloedcellen en bloedplaatjescellen. J Tumor, 4(1). http://www.ghrnet.org/index.php/JT/article/view/1340/1795
 3. Nielsen FH, Lukaski HC. (2006) Update over de relatie tussen magnesium en lichaamsbeweging. Magnes Res, 19:180-189. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17172008
 4. NIH-Cellular Toxicology, ToxTutor onderwijsprogramma (2018) Celschade en weefselherstel, augustus 2018. https://toxtutor.nlm.nih.gov/14-002.html

 

Nutritional Medicine is Orthomoleculaire Geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van veilige, effectieve voedingstherapie om ziekte te bestrijden. Voor meer informatie: http://www.orthomolecular.org

 

Zoek een  Arts/Therapeut

Om een orthomoleculaire art/ therapeut s bij u in de buurt te vinden: http://orthomolecular.org/resources/omns/v06n09.shtml

 

De peer-reviewed Orthomolecular Medicine News Service is een non-profit en non-commercial informatieve bron.

 

Editorial Review Board:

Albert G. B. Amoa, MB.Ch.B, Ph.D. (Ghana)
Seth Ayettey, M.B., Ch.B., Ph.D. (Ghana)
Ilyès Baghli, M.D. (Algeria)
Ian Brighthope, MBBS, FACNEM (Australia)
Gilbert Henri Crussol, D.M.D. (Spain)
Carolyn Dean, M.D., N.D. (USA)
Ian Dettman, Ph.D. (Australia)
Damien Downing, M.B.B.S., M.R.S.B. (United Kingdom)
Ron Erlich, B.D.S. (Australia)
Hugo Galindo, M.D. (Colombia)
Martin P. Gallagher, M.D., D.C. (USA)
Michael J. Gonzalez, N.M.D., D.Sc., Ph.D. (Puerto Rico)
William B. Grant, Ph.D. (USA)
Claus Hancke, MD, FACAM (Denmark)
Tonya S. Heyman, M.D. (USA)
Suzanne Humphries, M.D. (USA)
Ron Hunninghake, M.D. (USA)
Bo H. Jonsson, M.D., Ph.D. (Sweden)
Felix I. D. Konotey-Ahulu, MD, FRCP, DTMH (Ghana)
Jeffrey J. Kotulski, D.O. (USA)
Peter H. Lauda, M.D. (Austria)
Thomas Levy, M.D., J.D. (USA)
Alan Lien, Ph.D. (Taiwan)
Homer Lim, M.D. (Philippines)
Stuart Lindsey, Pharm.D. (USA)
Victor A. Marcial-Vega, M.D. (Puerto Rico)
Charles C. Mary, Jr., M.D. (USA)
Mignonne Mary, M.D. (USA)
Jun Matsuyama, M.D., Ph.D. (Japan)
Joseph Mercola, D.O. (USA)
Jorge R. Miranda-Massari, Pharm.D. (Puerto Rico)
Karin Munsterhjelm-Ahumada, M.D. (Finland)
Tahar Naili, M.D. (Algeria)
W. Todd Penberthy, Ph.D. (USA)
Isabella Akyinbah Quakyi, Ph.D. (Ghana)
Selvam Rengasamy, MBBS, FRCOG (Malaysia)
Jeffrey A. Ruterbusch, D.O. (USA)
Gert E. Schuitemaker, Ph.D. (Netherlands)
T.E. Gabriel Stewart, M.B.B.CH. (Ireland)
Thomas L. Taxman, M.D. (USA)
Jagan Nathan Vamanan, M.D. (India)
Garry Vickar, M.D. (USA)
Ken Walker, M.D. (Canada)
Raymond Yuen, MBBS, MMed (Singapore)
Anne Zauderer, D.C. (USA)

Andrew W. Saul, Ph.D. (USA), Editor-In-Chief
Associate Editor: Robert G. Smith, Ph.D. (USA)
Editor, Japanese Edition: Atsuo Yanagisawa, M.D., Ph.D. (Japan)
Editor, Chinese Edition: Richard Cheng, M.D., Ph.D. (USA)
Editor, French Edition: Vladimir Arianoff, M.D. (Belgium)
Editor, Norwegian Edition: Dag Viljen Poleszynski, Ph.D. (Norway)
Editor, Arabic Edition: Moustafa Kamel, R.Ph, P.G.C.M (Egypt)
Editor, Korean Edition: Hyoungjoo Shin, M.D. (South Korea)
Assistant Editor: Helen Saul Case, M.S. (USA)
Technology Editor: Michael S. Stewart, B.Sc.C.S. (USA)
Legal Consultant: Jason M. Saul, JD (USA)

 

Opmerkingen en mediacontact: drsaul@doctoryourself.com OMNS verwelkomt, maar kan niet reageren op individuele lezerse-mails. Lezersopmerkingen worden eigendom van OMNS en kunnen al dan niet worden gebruikt voor publicatie.

Orthomolecular.org | 3100 N. Hillside Ave | Wichita, KS 67219 | Usa